Om Elsie

Vävar

Vävar

Målningar

Måleri

Utställningar

Offentlig representation

Hem

Elsie Carlerud Franzén Affischer

Affischer

Utställningar Offentlig representation Barn

Barn

Elsie


Den första målning jag minns mig ha gjort bredde ut sig över marginalerna i originalupplagan av Pippi Långstrump. Året var 1945. Jag var sex år och fick bannor för att jag kladdade i boken.


   Ritandet och målandet fortsatte hela skoltiden, skissblocket var en ständig följeslagare och även om jag var en plugghäst också i andra ämnen, så var det framför allt teckningslärarna som uppmuntrade mig och gav mig stipendier. Stödet hemifrån var inte lika starkt: att bli konstnär sågs inte ett ”riktigt” yrke. Så jag vågade inte satsa utan gick till universitetet. Blev psykolog först och så småningom forskare med special­inriktning på invandrar- och flyktingskap. – Men tecknandet och målandet fanns där hela tiden. I slutet av 70-talet vågade jag lämna in några tavlor till en samlings­utställning på galleri Observatorium. Det skulle dröja trettio år till nästa utställning.


   På 1990-talet började jag gå kurser; i krokiteckning, akvarell, olja, äggoljetempera och så småningom också i bildväv. Det senare blev ett verkligt genombrott: under textilkonstnär Nillan Holmgrens känsliga ledarskap vågade jag släppa den formstyrda motivbilden och lita på min känsla för färg och abstraktion av former. - Min konstnärliga utbildning utgörs av alla kurser jag gått och alla skisser och studier jag gjort under åren. Men naturligtvis: rent formellt är jag som konstnär autodidakt.


   Numera är jag bosatt i byn Bolby på Ljusterö där min familj haft sommarställe i många generationer. Vårt lilla hus ligger precis vid stranden och för varje år växer jag och min konst alltmer ihop med den omgivande naturen. Min man Lennart är en skicklig amatörfotograf och vi har ateljé tillsammans i f.d. gäststugan. Det är Lennart som tagit alla foton som finns här på hemsidan. Han fungerar också som webbmaster.

E-post till Elsie

RoslagsWestern

Roslagsmålarna

Ljusterö Hembygdsförening

Ljusterö Konstförening